Ta przeglądarka nie jest przez nas wspierana!
Aby wyświetlić stronę poprawnie, użyj jednej z następujących przeglądarek:Uwaga!Jeśli będziesz kontynuować za pomocą tej przeglądarki, Twoje zakupy mogą się nie udać :(

Tłusty czwartek – kiedy wypada i co przygotować na ten dzień

Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, który lubi zdecydowana większość z nas. Można wtedy bezkarnie jeść nadziewane pączki, kruche faworki, posypane cukrem oponki albo lukrowane donuty czy puszyste pancake’i (nazywane w Polsce pankejkami). Skąd wzięła się tradycja przygotowywania tego typu słodkości i jak możesz celebrować ten dzień? Mamy dla Ciebie kilka słodkich pomysłów!

Z artykułu dowiesz się:

  • Kiedy wypada tłusty czwartek?
  • Dlaczego w tłusty czwartek je się słodkości i czy zawsze tak było?
  • Jak zrobić oponki, pączki, różyczki i faworki na tłusty czwartek?
  • Jakie sprzęty i akcesoria przydadzą się w tłusty czwartek?

Tłusty czwartek – kiedy wypada ten słodki dzień?

KIEDY?

Święto bezkarnego jedzenia słodkości co roku celebruje się w ostatni czwartek karnawału, który wypada przed okresem postu i Wielkanocą. Kiedyś ten czas nazywano zapustami. Zazwyczaj to ruchome święto wypada między 29 stycznia a 4 marca. Na terenie Polski i w Niemczech tłusty czwartek związany jest z tradycją jedzenia pączków, faworków i oponek. Warto wspomnieć, że swoje odrębne „słodkie” święto mają także mieszkańcy Wielkiej Brytanii, którzy w ostatni wtorek przed Popielcem świętują Dzień Naleśnika.

Skąd się wziął zwyczaj jedzenia słodkości w tłusty czwartek?

Tradycja jedzenia pączków, oponek i faworków w tłusty czwartek nie zawsze była taka oczywista. Dawniej – zamiast słodkości – wybierano wypieki nadziewane tłustym boczkiem, słoniną i mięsem, a takie smakołyki popijało się mocnym alkoholem. Pączki przypominały wówczas ciasto chlebowe, a spożywanie kalorycznych przysmaków wiązało się z nadchodzącym okresem postu i powstrzymania się w tym czasie od jedzenia potraw mięsnych.


W historycznych zapiskach możemy znaleźć informacje, że niemalże identycznie wyglądało świętowanie w starożytnym Rzymie. Podobne przekazy znajdujemy w pogańskich opowieściach. W Polsce dopiero około XVI-XVII wieku pojawił się zwyczaj spożywania pączków na słodko. Do środka wkładano migdał lub inny orzech. Ten, kto trafił na niespodziankę, miał cieszyć się szczęściem i dostatkiem aż do następnego roku. Do XIX wieku pączki smażyło się tylko w bogatych dworkach szlacheckich, bowiem przyrządzenie takiego smakołyku wymagało dużej ilości tłuszczu, na który ci nieco biedniejsi nie mogli sobie pozwolić.


Z biegiem lat przepis na pączki nieco się zmienił, a ich wytrawną wersję zastąpiły wypieki nadziewane np. dżemem, marmoladą czy konfiturą z róży. Dzisiejsze pączki mogą być posypane cukrem pudrem, polane czekoladą albo udekorowane lukrem z kawałkami kandyzowanych owoców. W wielu regionach kraju z okazji tłustego czwartku przygotowuje się też chrupiące faworki, a Polacy chętnie sięgają również po pankejki i donuty.

Faworki, różyczki, oponki i pączki na tłusty czwartek – jak je zrobić?

PĄCZKI

Pączki na tłusty czwartek możesz kupić, jednak warto pokusić się o własnoręczne przygotowanie takich słodkości. Ciasto drożdżowe należy wyrobić na macie do pieczenia i poczekać, aby pięknie wyrosło. Następnie trzeba je podzielić na mniejsze porcje, rozwałkować, a w środek włożyć ulubione nadzienie (np. powidła albo konfiturę). Pączki smaży się w rozgrzanym oleju (po 2-3 minuty z każdej strony). Po wystygnięciu możesz je polać lukrem albo obsypać cukrem pudrem.

FAWORKI

Innym przysmakiem na tłusty czwartek są chrupkie faworki (nazywane również chrustem). Przepis na faworki, który znajdziesz w kuchni Lidla, jest bardzo prosty. Ciasto należy rozwałkować i podzielić na wąskie paski. Każdy nacina się na środku i zawiązuje tak, aby faworek kształtem przypominał kokardkę. W bardzo podobny sposób robi się różyczki karnawałowe. Musisz z ciasta wyciąć trzy kółka (każde o innej wielkości), skleić je ze sobą za pomocą białka i usmażyć.

OPONKI, DONUTY

W przypadku oponek serowych po wyrobieniu i rozwałkowaniu ciasta wykrawa się w nim kółka za pomocą szklanki. Następnie w każdym (posługując się małym kieliszkiem) usuwa się środkową część masy, aby powstała charakterystyczna dziurka. Oponki można tradycyjnie obsypać cukrem pudrem albo przygotować kolorową polewę i dodać posypkę, aby słodkości przypominały zagraniczne donuty.

NALEŚNIKI, GOFRY

Nasze ostatnie propozycje na świętowanie tłustego czwartku to puszyste naleśniki lub pancakes (pankejki) na bazie kefiru, które można jeść np. z jogurtem naturalnym, borówkami i syropem klonowym. Do wyboru masz również chrupiące gofry z ulubionymi owocami oraz bitą śmietaną.

Lista niezbędnych akcesoriów na tłusty czwartek

FRYTKOWNICE BEZTŁUSZCZOWE

Pieczenie i smażenie słodkości na tłusty czwartek warto sobie maksymalnie ułatwić. Jeżeli podoba Ci się pomysł pączków w mniej kalorycznej wersji, zrób je z pomocą frytkownicy na gorące powietrze. Tego typu urządzenia kuchenne pomogą Ci upiec pyszne i pulchne pączki bez grama tłuszczu. Twoje wypieki urosną dzięki cyrkulacji ciepłego powietrza i będą o wiele zdrowsze. Na pewno warto pomyśleć o frytkownicy ze stali szlachetniej, dzięki której ciasto nie przyklei się do jej powierzchni.

NALEŚNIKARKA

Do smażenia pankejków niezbędna będzie naleśnikarka 2 w 1 dostępna w elektrycznym zestawie razem z poręcznymi miniwokami. Płyta grillowa i patelnia wok mają wysokiej jakości powłokę, która zapobiega przywieraniu. Oprócz tego można wykorzystać sześć wgłębień do pieczenia racuchów i naleśników na płycie. Z takim pomocnikiem przygotujesz tyle pyszności na tłusty czwartek, ile tylko zechcesz! W całym zestawie – oprócz sześciu patelni wok – otrzymujesz również sześć drewnianych szpatułek i jedną chochlę.

GOFROWNICE

A jeżeli od pączków, oponek, różyczek karnawałowych i faworków w tłusty czwartek wolisz jeść gofry, koniecznie rozejrzyj się za odpowiednim modelem gofrownicy, z pomocą której odtworzysz smaki dzieciństwa. Możesz wybrać np.:

  • model obrotowy o mocy 1000 W – do okrągłych gofrów belgijskich, który pozwoli Ci na równomierne wypieczenie ciasta i przyrumienienie go z każdej strony;
  • urządzenie z wymiennymi płytkami o mocy 750 W – dzięki niemu przygotujesz gofry w kształcie donutów, ciasteczek albo klasycznych, prostokątnych wafli;
  • gofrownicę podwójną o mocy 1200 W – pozwalającą uzyskać dwa gofry w trakcie jednego pieczenia.