BEZALKOHOLOWY NAPÓJ W STYLU AJERKONIAKU
Zainspirowana klasycznym eggnog stworzyłam coś doskonałego! Coś co uszczęśliwi każdego! Można pić go na ciepło lub mocno schłodzony, dodawać do kawy lub polewać nim desery - zdecydowanie jest to świąteczny napój radości.
To również genialny pomysł na prezent - pobierz etykiety i zawieś na buteleczkach. Przechowuj w lodówce.
Zawieszki na butelkę
Do przeglądania pliku PDF potrzebny jest czytnik Adobe Acrobat Reader.
Potrzebujesz:
✔ 500 ml mleka 3,2%
✔ 3 goździki
✔ 1 laska cynamonu
✔ 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
✔ 1 laska wanilii
✔ 6 żółtek
✔ 200 g cukru drobnego
✔ 500 ml śmietany 30%
✔ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
- W małym rondlu połącz mleko, goździki, ziarenka wanilii oraz jej laskę, cynamon i gałkę muszkatołową. Powoli doprowadzić mieszaninę mleka do wrzenia.
- W misce utrzyj żółtka o temperaturze pokojowej z cukrem przez około 5 minut.
- Stopniowo dodawaj lekko przestudzone mleko cały czas mieszając, aby masa jajeczna się nie ścięła na jajecznicę. Kiedy składniki dobrze się połączą przelej je do rondelka i ponownie gotuj na małym ogniu aż masa nieco zgęstnieje. Zdejmij z ognia i całość przelej przez sito. Wystudź. Śmietanę ubij na sztywno i jej połowę dodaj do wystudzonego płynu. Delikatnie połącz. Przelej gotowy eggnog do kieliszków, udekoruj pozostałą bitą śmietaną i dowolnymi cukrowymi posypkami.